Kia EV9 får pris som Årets bil i Nordamerika

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jan 2024

När vi på Elbilen för tionde året i rad skulle utse Årets elbil 2023 gick priset till Kia EV9. Sedan dess har bland annat Teknikens Värld hållit med oss och gett Kias sjusitsiga elsuv sitt Stora Bilpris. Nu hyllas EV9 även i Nordmerika, där modellen utses till ”North American Utility Vehicle of the Year”.

Priset delas ut av North American Car of the Year och har röstats fram av en jury bestående av 50 personer från olika medier i USA och Kanada. Precis som när vi utser Årets elbil bedömer de kandidaterna efter kriterier som innovation, teknik, prestanda och körupplevelse.

Kia EV9 fick pris som Årets elbil 2023 av oss på Elbilen under eCarExpo i Göteborg i december förra året.

Sedan 2017 utser juryn vinnare i de tre kategorierna Car, Utility och Truck. Förra året gick priset i samma kategori också till Kia, då elsuven EV6. Kia EV9 är också med och tampas om titeln Årets bil i Europa som meddelas under bilsalongen i Geneve i slutet av februari. Här kan ni läsa vår första testkörning av Kia EV9 samt vad vi tyckte om modellen när vi skulle utse Årets elbil och tog EV9 på långkörning till Funäsdalen tillsammans med årets andra kandidater.

Kia EV9 lanserades i Sverige först i form av den fyrhjulsdrivna toppmodellen GT-Line. Den kommer med 384 hästkrafter och 50,5 mils räckvidd med ett batteri på 99,8 kWh som kan snabbladdas med en effekt på 210 kW. Med det går det att ladda batteriet från 10 till 80 procent på 24 minuter. Priset börjar på 869.900 kronor.

Förutom versionen GT-Line säljs nu även versionerna Kia EV9 med ett pris från 807.900 kronor och EV9 Plus från 837.900 kronor. Drivlina och batteri är samma som hos GT-Line, men utrustningsnivån skiljer sig åt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: