Kia EV9 är Årets elbil 2023!

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 dec 2023

För tionde året i rad delar vi på Elbilen ut priset Årets elbil. På elbilsmässan eCarExpo, som pågår i helgen på Svenska Mässan i Göteborg, presenterades nu vinnaren som i år är Kia EV9.

Den sjusitsiga elsuven kammade hem priset genom att övertyga med sin energisnåla drivlina och en av marknadens snabbaste laddning tack vare plattformens 800-voltsteknik som Kia här har paketerat in i en rymlig familjebil.

”Komforten är på topp för alla passagerare, precis som utrustningslistan. Prislappen är stor, men försvarbar mot jämförbara konkurrenter”, går det att lösa i motiveringen till att Kia EV9 tilldelades priset i år.

Under året som har gått har vi testat en mängd bilar. Några har stuckit ut. Och några har stuckit ut mer än andra.

Utifrån kriterier som köregenskaper, räckvidd, laddkapacitet, säkerhet och ekonomi väljs kandidaterna till Årets elbil ut bland modeller som finns att köpa och få levererade på svenska marknaden under året. Årets finalister, förutom vinnaren Kia EV9, var BMW i5, Hyundai Ioniq 6, NIO ET5 Touring och Xpeng G9.

För att kora en vinnare tog hela redaktionen med finalisterna på en långtur på över 120 mil i svenskt vinterväder upp till Funäsdalen och Sveriges högst belägna landsväg vid Flatruet.

Joakim Jöhncke, produktchef på Kia Sweden tog emot priset på eCarExpo i Göteborg.

– Det är fantastiskt roligt och hedrande att ta emot denna utmärkelse av Elbilen. Det som gör det här priset extra betydelsefullt är att tidningen jämfört vår bil mot flera konkurrenter i flera testmoment, nu senast på en långresa genom vinter-Sverige där Kia EV9 blev totalvinnaren, säger han

I vår testspecial som kommer ut till prenumeranter 20:e december och i butik och på Readly en vecka senare, kan ni läsa mer om hur vi utsåg årets vinnare och intrycken av de andra kandidaterna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!