Kia installerar 100 kW-laddning i Europa

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

22 sep 2014

Vid Kias Europeiska högkvarter i Frankfurt, Tyskland, kan man nu ladda Chademo och CCS med 100 kW, enligt företaget som lanserar denna nya uppgradering via ett pressmeddelande. Normalt ligger snabbladdning med de två olika standarderna Chademo (asiatisk standard) och CCS (europeisk) på 50 kW, vilket gör att man kan fylla bilens batteri till 80 procent på dryga halvtimmen.

– Det här är de första laddarna i regionen som erbjuder den så här mycket laddning, och de kommer att hjälpa Kias Soul EV att bli ett gångbart alternativ för konsumenterna när den börjar säljas under sista kvartalet 2014. Kia ser batteridrivna fordon som en viktig lösning för framtida mobilitet, och vi kommer att fortsätta att investera i denna teknik, säger Michael Cole, Chief Operating Officer, på Kia Motors Europe i pressmeddelandet. 

Kia planerar också att bygga 233 laddpunkter knutna till sina kontor och återförsäljare i Europa, utöver de 140 som redan finns. Om även dessa kommer att komma med 100 kW-laddning är dock oklart.

Än så länge är batterierna i dagens elbilar, med undantag för Tesla – som för övrigt redan har installerat laddstationer, superchargers med högre effekt än 100 kW – för små för att verkligen fullt ut kunna dra nytta av 100 kW-laddning. Det kan tänkas att Kia förbereder sin laddinfrastruktur för bilar med större batterier. Att ladda Kia Souls EV från tomt till 80 procent ska med 100 kW-laddningen ta 25 minuter jämfört med 32 minuter om man laddar med 50 kW, enligt företaget.

Laddarna som Kia installerat är tillverkade av det sydkoreanska företaget Signet Systems Inc. I laddstationen finns även en CCS-laddare för europeiska bilar. Anledningen till att man även möjliggör för konkurrenternas bilar att ladda beror troligen på EU-direktiv om att den standarden måste finnas med. 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!