Kia och Hyundai miljardsatsar på tillverkning av eldrivna fordon

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 maj 2022

Koncernsyskonen Kia och Hyundai ska investera stort i tillverkningen av elbilar. Satsningen innefattar både en ny elbilsfabrik hemma i Sydkorea och i andra länder.

Totalt handlar det om investeringar på 21 miljarder won, vilket motsvarar omkring 168 miljarder kronor.

I mars presenterade både Kia och Hyundai sina planer på eldrift fram till 2030. Kia räknar med att då kunna sälja 1,2 miljoner elbilar om året. Och redan till tre år tidigare, 2027, ska Kia ha lanserat 14 nya eldrivna modeller.

Hyundai meddelade i mars att de tillsammans med sitt prestandamärke Genesis planerar att lansera 17 nya elbilar fram till 2030. Också de räknar med kraftig ökad försäljning och år 2030 räknar de med att sälja den ganska exakta siffran på 1,87 miljoner elbilar årligen.

Tillsammans innebär det att Hyundai och Kia 2030 tillsammans planerar att sälja över tre miljoner elbilar årligen. 45 procent av dem väntas tillverkas i Sydkorea.

Redan tidigare har det stått klart att Kia och Hyundai även satsar stort på eldrivna så kallade ”Purpose built Vehicle”, alltså fordon anpassade för olika uppgifter som taxitjänster eller inom industrin.

Det är också den typ av eldrivna fordon som den nya fabriken i Sydkorea ska tillverka när den står klar 2025.

– Denna särskilda anläggning för Purpose Built Vehicles är en av de viktigaste pelarna i vår Plan S-strategi där Kia strävar efter att ta en topposition på den globala marknaden, sa Ho Sung Song som är vd för Kia Corporation.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: