Kinesisk elbil med svensk design ska pressa priset

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

30 jan 2017

Kinesiska Geely Automotive satsar på en elbil som inte är dyrare än en konventionell fossilbil. Både design- och utvecklingsarbetet sker i Göteborg och bilen bygger på Volvos framtidsplattform CMA.

– Vi har utvecklat bilar i topplass som är starka, lätta, effektiva, roliga att köra och som är fullpackade med teknik, sa designchefen Andreas Nilsson när bilen presenterades.

Lynk & Co, som märket heter, väntas börja säljas i Europa och USA 2019. Och precis som Tesla tänker de sälja bilen i egna affärer.

– Med vår kostnadsstruktur skulle vi kunna erbjuda en elbil till samma pris som för en normalbil med förbränningsmotor, säger företagets vice-vd Alain Visser till Reuters.

Nyhetsbyrån rapporterar att den första modellen som säljs i Europa förmodligen kommer vara en laddhybrid, eller möjligen en ren elbil.

Företaget, som lanserades så sent som i oktober, planerar att nästa år öppna 170 egna försäljningsställen i Kina och för USA:s del handlar det om omkring 100 – såvida de höga importskatter som landets nytillträdde president Donald Trump har talat om införs. Hur affärsmodellen kommer att se ut i Europa återstår att se, men planen är att först lansera bilen i Tyskland.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: