Elbilen logo Meny

Kinesisk tillverkare presenterar Bubblan som elbil

Under bilsalongen i Shanghai har det presenterats massor av nya elbilsmodeller. Bland annat visade Toyota konceptet bZ4X och Mercedes den nya elsuven EQB. Men flera av nyheterna kommer vi nog aldrig se utanför Kina och det gäller förmodligen även modellen Ora Punk Cat.

Trots sitt utseende handlar det inte om en modell från Volkswagen. Istället ligger märket Ora bakom den, ett dotterbolag till den kinesiska tillverkaren Great Wall Motors.

Den helt ogenerade kopian av Volkswagens klassiska Typ 1, mer känd som ”Bubblan, är en elbil fullmatad med retrodesign. Den runda formen från förebilden går igen i karossen tillsammans de karakteristiska strålkastarna och stötfångaren fram.

Även på insidan kommer inspirationen från mitten av det förra seklet. Ratten och ventilationsutblåsen har dessutom försetts med en glittrande guldfärg och i mitten dominerar en stor liggande skärm, som en påminnelse om vilket årtionde vi ändå befinner oss i.

Namnet är kanske lite oväntat. Det ska ha tagits fram genom en omröstning på nätet där det gick att rösta på sex olika namn som alla innehöll ordet ”cat”.

Det är något som går igen i andra modeller från Ora. Bland annat säljs modellen Good Cat i Kina, en elbil med ett batteri på 47,8 eller 59,1 kWh och en räckvidd på 40 respektive 50 mil.

För Ora Punk Cat uppges inga tekniska specifikationer, men en inte allt för vild gissning är att den kommer med liknande batterier och räckvidd som Good Cat.

Det är heller inte klart när modellen ska börja säljas och om den kommer leta sig ut från den kinesiska marknaden. Mer säkert är att Volkswagen jurister förmodligen har åsikter kring designen.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-04-21