Klar för Europa – så många R2 vill Rivian bygga

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 maj 2024

Pickupen Rivian R1T och dess syskonmodell som suv, R1S, säljs inte i Sverige. I alla fall inte officiellt, för på omvägar går den att köpa här och vi har som enda svenska tidningen provkört den på svensk väg.

Nästa modell att lanseras är Rivian R2, en något mindre suv i samma storlek som Tesla Model Y. Vilket som bekant var Sveriges mest sålda bil förra året och fortfarande toppar listan över nybilsregistreringen hittills i år. Rivian R2 borde därför kunna gå hem bland kunder här och nu är det officiellt bekräftat att den kommer till Europa. Det meddelade företaget i samband med att siffrorna för årets första kvartal presenterades.

Beskedet är inte helt oväntat då Rivian tidigare har sagt att de kommer lansera modeller i Europa. Då har det ändå inte nämnts vilka modeller det handlar om. Riktigt samma volymer som Tesla räknar Rivian ändå inte med. I alla fall inte till en början, då Rivian planerar att bygga 155.000 exemplar av R2 om året.

Den som vill lägga vantarna på en R2 måste däremot vänta ett tag. Tillverkningen är planerad att komma i gång först 2026. Något pris för Europa har inte nämnts, men i USA börjar det på 45.000 dollar, omkring 490.000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: