Klart – Audi köper in kinesisk elbilsplattform

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 jul 2023

Häromveckan kom uppgifter om att Audi förde förhandlingar med en kinesisk tillverkare kring att använda deras plattform för elbilar. Ryktet pekade mot statsägda SAIC, som bland annat äger märket MG. Rent konkret uppgavs det handla om en plattform från IM Motors som ägs gemensamt av näthandelsjätten Alibaba och SAIC.

Något som nu bekräftas av SAIC, enligt den tyska branschtidningen Automobilwoche. Syftet med samarbetet ska vara att snabba på utvecklingen av elbilar inom Audi. Nyligen meddelades att Audis nuvarande chef Markus Duesmann får lämna sitt jobb i september. Orsaken ska vara missnöje från Volkswagenkoncernen där Audi ingår kring hur den tyska tillverkaren tagit sig an omställningen till eldrift. Volkswagenkoncernens chef Oliver Blume har bland annat uttryckt kritik mot Audi för att inte utnyttja sin fulla potential med elbilar och halka efter konkurrenterna.

IM Motors L7 säljs på den kinesiska marknaden – snart med Audis fyra ringar i grillen?

Det gäller framför allt på den kinesiska marknaden. Om plattformen ska användas endast för modeller där eller globalt är oklart. Också om det enbart handlar om teknik från IM Motors eller någon annan plattform från SAIC.

Det är första gången som Audi köper in teknik från en kinesisk tillverkare. Att valet föll på just SAIC är inte helt oväntat då Audis ägare Volkswagen sedan länge har ett samarbete med tillverkaren i Kina. Märket IM Motors grundades så sent som 2020 och säljer idag den stora sedanmodellen L7 med 544 hästkrafter på den kinesiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!