Klart för leveranser av Fisker Ocean – då kommer den till kund

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 apr 2023

Att gå från idé över prototyp och vidare med tillverkning är ingen lätt sak. Många är de på pappret lovande elbilar som har slutat på ritbordet. Fisker Ocean är däremot ett projekt som lyckats ta sig hela vägen till fabrik – och nu är det snart dags för leverans.

Den dansk-amerikanska tillverkaren meddelar nu att europeiska kunder som bokat lanseringsmodellen Fisker Ocean One ska börja få sina bilar nästa vecka, den 5:e maj.

Med det blir det på den här sidan av Atlanten som Fiskers bilar först kommer börja rulla på vägarna. Amerikanska kunder måste vänta ett tag till på sina bilar.

Leveranser av lanseringsversionen One drar igång 5:e maj.

Orsaken är att typgodkännandet av Fisker Ocean har gått snabbare att genomföra i Europa. Under processen kom det också fram att den fyrhjulsdrivna toppversionen Fisker Ocean Extreme har en betydligt längre räckvidd än vad som tidigare sagts. Istället för de utlovade 63 milen på en laddning visade den ta sig 70 mil, vilket gör den till räckviddskung bland dagens elsuvar.

Det är också räckvidden som de kunder som beställt en av lanseringsversionen Fisker Ocean One för 755 000 kronor kan vänta sig. Den byggs i 5 000 exemplar och har samma specifikationer som toppversionen Extreme.

Det innebär fyrhjulsdrift från två elmotorer med en gemensam effekt på 557 hästkrafter som gör 0-100 km/h på 3,9 sekunder. Och ett batteri på 100 kWh som alltså ger en räckvidd på 70 mil.

Utöver det finns versionen Ultra från 718 275 kronor som också den är fyrhjulsdriven, men med en något lägre effekt på 540 hästkrafter. Trots samma batteri på 100 kWh anges räckvidden för Ultra till 61 mil.

Instegsversionen Sport kostar från 500 040 kronor, är framhjulsdriven med 275 hästkrafter och har ett mindre LFP-batteri på 75 kWh som ger 44 mils räckvidd.

Exakt när leveranserna av Ultra och Sport väntas dra igång har ännu inte nämnst.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!