Koenigsegg investerar i Lightyear – ska samarbeta kring teknik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 jul 2022

Det nederländska start up-företaget Lightyear visade nyligen den produktionsklara versionen av sin första modell Lightyear 0. Med solceller på taket, en extremt strömlinjeformad kaross och energisnål drivlina ska det bli den mest effektiva elbilen någonsin.

Med ett pris på 2,5 miljoner kronor kommer Lightyear 0 knappast bli någon volymmodell. Det är däremot planen med nästa bil, Lightyear 2, som ska lanseras 2024 med ett pris på omkring 300 000 kronor.

Trots det lägre priset ser det ut som att vi kommer kunna vänta oss spjutspetsteknik i bilen – från svenska Koenigsegg.

Lightyear 0

Tillverkaren av supersportbilar i Ängelholm har nämligen investerat i Lightyear och samtidigt inlett ett utvecklingssamarbete för den kommande modellen Lightyear 2.

– Koenigsegg är toppen av näringskedjan när det gäller högpresterande sportbilar. Jag har alltid beundrat deras blandning av otrolig prestanda, design och hållbar teknik – det här partnerskapet visar att vi är på rätt väg, säger chefen och medgrundaren av Lightyear Lex Hoefsloot.

Varken hur stor investeringen det handlar eller exakt vilken teknik de ska samarbeta kring nämns inte. Men både Lightyear och Koenigsegg har stort fokus på effektiva elmotorer.

Lightyear 0 drivs av fyra elmotorer som tagits fram av slovenska Elaphe. De ska ha en energieffektivitet på 97 procent och minimal värmeförlust.

Koenigsegg Quark

Koenigsegg har – ännu – inte lanserat någon helt eldriven modell. Men tidigare i år presenterade den svenska tillverkaren den egenutvecklad elmotorn Quark som väger endast 30 kilo. Trots det ska den ge en effekt på 250 kW och ett vridmoment på 600 Nm.

Att Quark i sin nuvarande form hamnar i Lightyear 2 är däremot knappast troligt. Snarare handlar det om de båda företagen enas i satsningar på okonventionella lösningar och hoppas kunna dra nytta av det.

– Fordonsindustrin genomgår en massiv övergång till hållbara bränslen och hållbar teknik. Lex och hans team har utvecklat transformativ teknik, och det här partnerskapet med Lightyear kommer att säkerställa att våra produkter fortsätter att ligga i framkant, vilket är goda nyheter för våra kunder, säger Koenigseggs grundare Christian von Koenigsegg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: