Ladda fullt på sex minuter – brittisk batteriteknik slår nytt rekord

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 jun 2023

Med snabbare laddning minskas behovet av stora batteripaket för att kunna köra långt med sin elbil. Samtidigt går det att sänka priset på bilen, då batteriet står för en stor kostnad och ökar i pris med större kapacitet. Det har varit mottot för brittiska Nyobolt vid utvecklandet av ny batteriteknik som nu presenteras i en konceptbil kallad Nyobolt EV. Den har tagits fram i samarbete med designfirman Callum som valde att bygga in tekniken i en Lotus Elise S1. Just Lotus Elise var också vad Tesla utgick ifrån när de tog fram första generationen av Tesla Roadster.

Bilen väger in på omkring ett ton, vilket gör den till en riktig lättviktare i elbilsvärlden. Det beror delvis på att Nyobolt EV försetts med ett förhållandevis litet batteripaket på 35 kWh. Med det ska bilen kunna ta sig 25 mil på en laddning och den riktiga innovationen kommer när det är dags att koppla in laddsladden.

Då ska det gå att ladda fullt på endast sex minuter. Vilken effekt som krävs hos laddstolpen för att det ska bli möjligt nämns inte. Enligt Nyobolt ska det i alla fall vara möjligt med dagens laddinfrastruktur. Vi får inte heller veta exakt hur företaget har gjort det möjligt att kunna fylla batteriet på så kort tid. Nyobolt säger att de arbetat med bilens alla komponenter och element, från materialval och celler till drivlina, för att göra det möjligt.

Tekniken ska också i tester ha visat klara över 2 000 laddcykler utan nämnvärd förlust av batteriets kapacitet. Även om idén bygger på att snabb laddning minskar behovet av stora batterier säger Nyobold att deras teknik inte begränsas av batteriets storlek. När det kommer till riktigt stora batteripaket som idag sitter i lastbilar krävs däremot megawattladdning med en effekt på 1 000 kW.

Den elbil på marknaden som laddar snabbast idag är Porsche Taycan, som klarar en effekt på 270 kW. Med det går det att ladda från 5 till 80 procent på 22,5 minuter, men då med ett betydligt större batteri på 93,5 kWh.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: