Lamborghini skyndar långsamt – för att bli bäst på elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 nov 2023

Det har varit lite sisådär med Lamborghinis engagemang kring elbilar. Eldrift grå inte att kombinera med den typ av supersportbilar de bygger, hette det. Men tiderna ändras, och med konceptet Lanzador visade den italienska tillverkaren sin första elbil tidigare i år. En så kallad ”Ultra GT” med inspiration från bland annat rymdskepp.

Det dröjer däremot till 2028 innan bilen blir verklighet och i en intervju med brittiska Autocar slår Lamborghinis chef Stephan Winkelmann fast att de inte har någon brådska.

– Sanningen är att vi helt enkelt inte vet hur stor del av vår befintliga kundbas för sportbilar som redan kan tänka sig en elbil som alternativ. Vi frågar inte ens ännu, säger Stephan Winkelmann till tidningen.

Lanzador blir Lamborghinis första eldrivna modell och lanseras 2028.

Han menar att de måste förbereda märkets kunder med ”trovärdigt” alternativ. Vilket konceptet Lanzador ska vara. Den kommer bland annat med en elmotor vid varje hjul som tillsammans ger bilen 1.360 hästkrafter.

Framförallt yngre kunder menar han intresserar sig för hållbarhet och eldrivna bilar. Men redan beslutet att lansera hybrider beskriver Lamborghinis chef som ”tufft” med risk för att inte tas emot väl av kunderna.

Tekniska framsteg inom batteriteknik ändrar däremot spelplanen och effekten hos elmotorer imponerar redan.

– Vi vet redan nu att vi inte är de första – men när vi kommer vill vi vara de bästa, säger han angående Lamborghinis strategi för eldrivna modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!