Med inspiration av rymdskepp – här är Lamborghinis första elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 aug 2023

Det hade redan teasats om den och som väntat har Lamborghini nu presenterat sin första elbil som döpts till Lanzador. Eller i alla fall ett koncept av hur den kan komma att bli när den börjar rulla ut på vägarna först om fem år. Som en crossover är Lanzador högre än vad Lamborghinis modeller brukar vara. Med det lägger den sig någonstans mellan asfaltsslickande modeller som Huracan och Lamborghinis suv Urus. Lamborghini själva väljer att kalla konceptet för en ”Ultra GT”. Exakt hur hög markfrigången och vad yttermåtten är meddelas inte. Takhöjden anges i alla fall till ”omkring 1,50 meter” och fälgarna på hela 23 tum. Ribban för designen har lagts på en hög nivå, bokstavligen. Enligt designchefen Mitja Borkert kommer inspirationen från rymdskepp.

Vad gäller tekniken får vi veta att det sitter en elmotor vid varje hjul som tillsammans bjuder på 1 360 hästkrafter. Tack vare de fyra elmotorerna kommer Lanzador med E-Torque på bakhjulen som exakt kan fördela kraften för vass kurvtagning.

– För oss är elektrifiering inte en begränsning, utan ett smart sätt att utveckla mer kraft, prestanda och köregenskaper, säger Rouven Mohr som är teknisk chef hos Lamborghini.

För att kunna leverera just det förlitar sig Lamborghini till större grad än tidigare till bilens mjukvara.

– Vi tar Lamborghinis integrerade kördynamikreglering till en helt ny nivå, som tidigare inte varit möjlig för serieproducerade sportbilar, och erbjuder våra kunder en helt ny körupplevelse, fortsätter Rouven Mohr.

Bland annat nämns funktionen ”Wheelspin Control” som på någon millisekund kan räkna ut rätt vridmoment för varje axel. Genom det ska kontrollen av bilen bli mer exakt än tidigare.

I övrigt avslöjas inte om Lanzador använder tekniska komponenter från Volkswagenkoncernen, där Lamborghini ingår. Märkets vd Stephan Winkelmann har tidigare talat om ”synergier” med andra inom Volkswagenkoncernen inför utvecklandet av Lamborghinis första elbil. Inte heller batteristorlek och räckvidd avslöjas, endast att det handlar om ett högpresterande batteripaket av en ny generation som ska ge lång räckvidd.

Konceptet Lanzador ska mynna ut i en serietillverkad bil med planerad lansering 2028.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: