Lamborghini teasar – då får vi se märkets första elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 aug 2023

Italienska Lamborghini har bekräftat att märkets första helt eldrivna modell kommer 2028. Efter att först varit skeptiska mot eldrift, för att sedan antyda att en eldriven version av suven Urus var på gång, arbetas det nu på en eldriven GT-vagn med plats för fyra personer. Eller i alla fall med två korta personer bak. Dessutom lovas högre markfrigång än vad vi är vana ifrån hos Lamborghinis modeller.

Den som är intresserad måste alltså vänta drygt fem år innan det går att få en eldriven Lamborghini hemma i garaget. Men redan nu i veckan kan vi få ett smakprov av vad som är på gång. För under den pågående bilfestivalen Monterey Car Week i USA har Lamborhgini lovat visa ett koncept på den första eldrivna modellen. Mer konkret nu på fredag, den 18:e augusti, enligt en tillverkarens Instagramkonto där det nu har publicerats en teaserbild. I vanlig mening handlar det om en mörk bild där silhuetten av en bil med Lamborghinis karakteristiska karossform träder fram. Hur högbyggd bilen faktiskt är går inte att avgöra. Men taklinjen sveper i en låg välvd form över bilens höga midja med vad som ser ut som breda, muskulösa hjulhus.

Någon information om bilens prestanda, batteristorlek eller räckvidd finns ännu inte. Lamborghinis vd Stephan Winkelmann har talat om ”synergier” med andra märken inom Volkswagenkoncernen, där också Lamborghini ingår. Hur nära tekniskt samarbete det handlar om och inom vilka områden har inte nämnts. Inom Volkswagenkoncernen änvänds idag plattformen MEB för elbilar från Volkswagen, Skoda, Cupra och Audi. Snart kommer även den av Audi och Porsche gemensamt utvecklade plattformen SSP och först ut på den blir elsuvarna Porsche Macan och Audi Q6 e-tron. Den sistnämnde har vi nyligen varit och provkört. Intrycken från det kan ni läsa om i nästa nummer av Elbilen eller redan nu här med Elbilen Plus.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: