Lucid Motors ett steg närmare produktionsstart

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

4 dec 2019

Tre år efter att Lucid Motors visade upp sin prototyp har elbilsföretaget påbörjat bygget av sin fabrik. Detta tack vare oljepengar.

Anläggningen i Casa Grande i USA-delstaten Arizona väntas stå färdig nästa år. Planen är sedan att inleda serieproduktionen av Lucid Air under slutet av 2020, två år senare än vad företaget initialt kommunicerade.

Fabriksbygget är ett resultat av att Lucid Motors har varit framgångsrika i sina försök att locka investerare, bland annat den saudiarabiska investeringsfonden som har gått in med en miljard dollar. Av detta räknar företaget med att lägga 300 miljoner dollar på den första fasen av fabriksbygget.

Om fabriksbygget blir lika lyckat som de tester av Lucid Air som företaget har offentliggjort finns goda möjligheter att bilen blir en storsäljare. Bilen, som har ungefär samma dimensioner som en Audi A6, har en räckvidd på 640 kilometer, gör noll till hundra på omkring 2,5 sekunder och har en topphastighet på i alla fall 350 kilometer i timmen.

Så här såg det ut 2016 när Lucid Motors första fordon körde ifrån en Tesla Model S. På den tiden hette företaget Atieva och eftersom de ännu inte hade någon kaross monterade de hela drivlinan i en skåpbil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: