Lucid testar nästa modell – blir det en ny räckviddskung?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 apr 2023

Amerikanska Lucid Motors ska i år spara pengar. En femtedel av företagets drygt 6 000 anställda sägs upp. Samtidigt vill Lucid öka både tillverkning och leveranser av sin första modell Lucid Air.

Sparpaketet verkar heller inte ha satt stopp för utvecklandet av nästa modell Gravity. Den testas nu på vägar i USA och Lucid har släppt några ganska suddiga bilder på den kommande elsuven.

– Jag är glad över att Gravity SUV utvecklas så snabbt, eftersom den bygger på allt som företaget har uppnått hittills och driver på ytterligare förbättringar av vår interna teknik för att skapa en lyxig elektrisk SUV som inte liknar någon annan, säger Lucid Motors vd Peter Rawlinson.

En lite suddig bild av Lucid Gravity på test.

Exakt hur bilen kommer att sticka ut från konkurrensen är ännu oklart. Lanseringen är planerad till nästa år, men ännu har inga tekniska detaljer presenterats. Säkert är i alla fall att den kommer erbjudas med två eller tre sätesrader och alltså konkurrera med bland andra Volvo EX90.

Med tanke på den effektiva drivlinan hos Lucid Air borde vi också kunna räkna med en elsuv med lång räckvidd. På bilderna syns också en elsuv med förhållandevis låg front för lågt luftmotstånd.

När Fisker Ocean nyligen typgodkändes i Europa inför leveransstarten här fick versionen Extreme en WLTP-räckvidd på 70,7 mil. Med det är Fisker Ocean marknadens elsuv med längst räckvidd. Om Lucid Gravity kommer överträffa det återstår att se.

Det gäller även om och när vi får se elsuven i Sverige. Sedanen Lucid Air har uppgetts vara på väg hit en tid. Men hittills säljs den endast i Tyskland och Nederländerna på den europeiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!