Majoritet av unga planerar köpa elbil om två år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 dec 2021

Antalet elbilar fortsätter att öka i Sverige. Men enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av betalbolaget Ecster är det ännu endast fyra procent av svenskarna som tänker köpa sin första elbil under nästa år.

De flesta avvaktar alltså fortfarande och anledningarna är flera. Högt pris i inköp, för få snabbladdare eller för kort räckvidd är orsaker som nämns.

Men enligt undersökning sker det en förändring om två år. Inte minst bland yngre köpare, där intresset är som störst för bilar med eldrift.

Tittar vi framåt till år 2024 svarar över hälften, eller 52 procent, i kundgruppen 16-34 år att de då kommer att köpa sin första elbil.

Även i nästa åldersgrupp 35-55 är intresset för elbil stort. 43 procent av dem svarar att de tar steget över till eldrift 2024. Bland de äldre förarna i åldersgruppen 56-79 år är det en tredjedel som kan tänka sig det.

Den viktigaste orsaken till beslutet att köpa elbil är hållbarhet. Att statliga subventioner hjälper till för att få upp intresset är inte helt förvånande ytterligare en orsak. Däremot svarar endast 18 procent av de tillfrågade att miljöbonusen på 70 000 kronor är något som gjort dem mer positivt inställda till att köpa elbil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: