Elbilen logo Meny
Nyheter

Mazda satsar på annorlunda retro

Äldre bilmodeller som återuppstår som elbilar, helt nya elbilsmodeller som ser ut som bilar designade för 50 år sedan och konverterade klassiker – det som förenar många olika biltillverkares filosofi är retro. Och nu har Mazda skapat ännu en nisch: Elbilar som känns som bensin- eller dieselbilar.

När den japanska biltillverkaren lanserar sin första batteribil, suven MX-30, är det inte designen som flirtar med svunna tider. I stället är det körupplevelsen som gör det.

Den brittiska motortidningen Autocar fick nyligen provköra en av prototyperna och avslöjar att Mazdas ingenjörer har gjort sitt bästa för att bli av med en av egenskaperna som särskiljer elmotorer från förbränningsmotorer. Till skillnad från motorer som drivs med fossila bränslen har elmotorer fullt vridmoment redan vid mycket låga varvtal, vilket innebär snabbare acceleration.

Briefen från företagsledningen, för ingenjörerna har knappast agerat på eget bevåg, var att skapa en elbil med prestanda som liknar den hos de modeller Mazda hittills har producerat.

Till skillnad från många andra som utvecklar elbilar har Mazda även satsat på ett relativt litet batteripaket. Detta då företaget har kommit fram till att sådana betydligt snabbare uppnår klimatmässiga fördelar jämfört med den senaste dieseltekniken.

Batteripaketet är på 35 kilowattimmar och företaget har sneglat på en studie som visar att en MX-30 med dagens europeiska energimix i elnätet inte behöver köra längre än 80 000 kilometer innan de totala utsläppen minskar jämfört med en modern liknande dieselbil.

Huruvida Mazda har tänkt rätt är en fråga om tycke och smak, men vi kan också konstatera att företaget har uppfunnit ytterligare en nisch inom retrogenren – en batteribil med en räckvidd på bara 200 kilometer.

VW:s framtidsbuss andas retro och nostalgi

MC populär bland nazister och kommunister får eldrift

Nu ska även Mustang seriekonverteras

Rügen satsar på Nostalgie durch Technik

Brittiska träbilar ska förses med elmotor

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

PUBLICERAD: 2020-01-14