Mercedes Benz ansluter sig till en rad biltillverkare som begränsar koboltmängden i elbilsbatterier

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

17 nov 2020

Mercedes-Benz meddelar att de framöver enbart kommer att köpa kobolt och litium från certifierade gruvor. De lovar också att de ska skära ned på koboltmängden i nästa generations elbilsbatterier till under 10 procent. Detta är första steget mot helt koboltfria batterier, enligt företaget, rapporterar Electrive. 

Initiativet kommer efter att flera bilmärken, däribland Volvo, Tesla, BMW och Volkswagen redan annonserat planer på att minska kobolten i sina batterier. Att får bort kobolt har legat högt upp på listan för tillverkarna efter flera rapporter om både barnarbete och ohållbara förhållanden vid brytning och framställning av metallen.

I en värld bestående av långa distributionskedjor har vägen till hållbar koboltproduktion visat sig vara mer svårframkomlig än man tidigare trott. Förmodligen är det därför Tesla under ”Battery Day” i år visade upp sitt nya koboltfria batteri.

Daimler skriver i sitt pressmeddelande att de erkänner det sociala och miljömässiga ansvaret och att de med detta initativ vill ta en ledande roll i hållbar produktion och framställning. En hårdare konkurrens om vem som har det mest etiska och miljömässiga batteriet står för dörren.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!