Mercedes eActros 600 med 50 mils räckvidd och megawattladdning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jun 2023

Mercedes är på väg att lansera en ny version av sin eldrivna lastbil eActros. Modellen har hittills kallats ”Long Haul” och ska få en räckvidd på 50 mil, jämfört med som mest 40 mil för tidigare eActros.

Nu står det klart att det officiella namnet blir eActros 600, där 600 står för storleken på batteripaketet som utgörs av tre separata paket med en total kapacitet på 600 kWh. Men också för 600 kW, vilket är maxeffekten som går att klämma ur de båda elmotorer som driver lastbilen.

Nu får vi också veta att eActros 600 får megawattladdning. Det väntas bli en ny standard för eldrivna lastbilar och ett viktigt steg i omställningen av vägtransporter. Genom att kunna ladda med en effekt på upp till 1 000 kW går det att fylla batteriet snabbt under de lagstadgade pauserna på 45 minuter som förare måste göra var 4,5:e timme.

Enligt Mercedes ska det ta under 30 minuter att ladda batteriet från 20 till 80 procent.

– Jag är övertygad om att den här lastbilen kommer att definiera den nya standarden för godstransporter på väg, säger Mercedes-Benz Trucks svenska vd Karin Rådström.

eActros 600 har officiell premiär vid mobilitetsmässan IAA i München i september och tillverkningen drar igång nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!