Mercedes kommer med fem nya elbilar till mässan IAA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jul 2021

Daimler säger sig ha slagit in på en väg som är ”All electric” och ska endast utveckla plattformar för elbilar från 2025. Mercedes ska därmed bli ett elbilsmärke – i alla fall på de marknader där det är möjligt, som företaget beskriver det.

Flaggskeppet EQS är Mercedes första modell på elbilsplattformen EVA och att det skulle följa fler modeller i olika segment är ingen hemlighet.

Nu meddelar Daimler att de kommer visa upp fem nya elbilar under bilmässan IAA i början av september. En av dem är modellen EQE, alltså en eldriven version av den för Mercedes viktiga storsäljaren E-klass.

Mercedes avslöjar inga detaljer om modellen, men då den byggs på samma plattform som EQS borde den komma att dela mycket teknik med den större lyxsedanen. Om den får samma stora batteri på 107,8 kWh framgår däremot inte.

En teaserbild snett bakifrån tyder på att även EQE kommer få en väldigt strömlinjeformad kaross, något som bland annat bidrar till att ge EQS lågt luftmotstånd och låg förbrukning.

Säkert är i alla fall att även EQE kommer erbjudas med Mercedes enorma skärm Hyperscreen som sträcker sig nästan hela vägen mellan A-stolparna.

Under bilsalongen i Shanghai visades elsuven EQB upp som är en eldriven version av GLB med plats för upp till sju personer. Den kommer nu till Europa och ska finnas på plats vid IAA.

I övrigt blir ser det ut att bli mycket lyxiga elbilsnyheter från Mercedes under IAA. Det egna tuningbolaget AMG ska visa upp eldriven modell som ska bjuda på ”karakteristiska AMG DNA” vilket definieras som hög prestanda och emotionell körning.

För att visa att även den ultimata lyxen går att få med elmotorer kommer ett koncept på en helt eldriven Maybach visas upp, men mer än så får vi inte veta.

Den som räknat rätt märker däremot att det saknas en modell för att komma upp i de fem nya elbilar som utlovats. I pressmeddelandet nämns ingenting om den femte modellen, så det ser att komma någon överraskning.

Att det även planeras flera elsuvar på EVA-plattformen är känt sedan tidigare och det kan därför handla om en sådan modell. Eller så räknas även Smart in bland de fem för även de kommer med en elsuv till IAA. Märket som annars förknippas med små stadsbilar ägs idag gemensamt av Daimler och Volvos kinesiska ägare Geely. Smart genomgår en nystart och den nya elsuven byggs på Geelys elbilsplattform SEA, som även ska användas till kommande modeller från Volvo.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: