Mercedes och NIO ska ha diskuterat samarbete

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 sep 2023

Det går så där med försäljningen av elbilar från de tyska tillverkarna i Kina. Vilket är ett problem, då den kinesiska marknaden också är världens största för elbilar. För att vända det har Audi inlett ett samarbete med SAIC och Volkswagen med Xpeng kring utveckling av eldrivna modeller.

Även Mercedes uppges ha fört diskussioner med NIO om investeringar i utbyte mot att få ta del av deras utveckling och teknik. Enligt nyhetsbyrån Reuters fördes samtal tidigare år på högsta nivå mellan NIO:s vd William Li och Mercedes svenske chef Ola Källenius. Något som dementeras av NIO, men bekräftas indirekt av Mercedes.

”Ola Källenius har en löpande dialog med olika branschledare och kollegor, inklusive William Li”, skriver Mercedes i ett svar.

Planerna sprack enligt uppgift på grund av motstånd inom olika avdelningar hos Mercedes. Orsaken ska ha varit oro för att ett samarbete kunde skada Mercedes image, men också relationen till andra kinesiska företag som äger andelar av Mercedes.

Omkring 20 procent av av aktierna ägs av kinesiska intressen, bland annat Volvos ägare Geely som har 9,7 procent av aktierna från Mercedes.

Om diskussionerna innefattade NIO:s teknik med batteribyten som ett alternativ till att snabbladda framgår inte. Den kinesiska tillverkaren har på kort tid lanserat ett stort antal modeller, även här i Sverige där NIO idag säljer fem modeller.

Det sker inte gratis och NIO är i behov av investeringar. Under årets andra kvartal gjorde NIO en förlust på omräknat 9 miljarder kronor.

Även Mercedes har problem med försäljningen av elbilar i Kina. Enligt tyska Handelsblatt såldes där 6.900 eldrivna Mercedes mellan januari och maj i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: