Nytt samarbete – Xpeng ska rädda Volkswagen i Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jul 2023

Volkswagenkoncernen har problem att sälja elbilar på den viktiga kinesiska marknaden. Något som nu leder till nya allianser. Förra veckan bekräftades ryktena om att Audi – som ingår i Volkswagenkoncernen – köper in en elbilsplattform från IM Motors, ett märke som ägs av den statliga kinesiska tillverkaren SAIC. Med det hoppas Audi kunna snabba på utvecklingen av elbilar, framför allt för den kinesiska marknaden.

Även märket Volkswagen har problem att vinna kinesiska kunder med sina elbilar i ID-serien. Under årets första sex månader sålde den tyska tillverkaren 38 000 elbilar där. Med det kom Volkswagen upp i en marknadsandel för elbilar i Kina på två procent. För att vända utvecklingen meddelas nu att även Volkswagen ingår ett samarbete med en kinesisk tillverkare: Xpeng. Volkswagen går in med 700 miljoner euro, eller 8 miljarder kronor, i Xpeng och får för det omkring 5 procent av aktierna i företaget.

I Sverige säljer Xpeng sedanen P7 och elsuven G9. Att vi kommer få se de båda eller andra Xpeng-modeller med Volkswagens logotyp på här hos oss är däremot mindre troligt. Samarbetet handlar om att till 2026 gemensamt utveckla två nya elbilar i mellanklass för den kinesiska marknaden.

– Med Xpeng har vi nu ytterligare en stark partner som är en av de ledande tillverkarna i Kina inom viktiga teknikområden, säger Volkswagens chef för Kina Ralf Brandstätter.

Xpeng grundades så sent som 2014 och profilerar sig likt konkurrenten NIO som en tekniskt avancerad tillverkare. Förutom det egenutvecklade systemet Xpilot för självkörning har företaget även tagit fram X2, en flygande bil som kan liknas vid en stor drönare för två personer.

Hur samarbetet kan komma att påverka Volkswagens modeller här hos oss återstår att se. Enligt uppgifter i tyska medier ses samarbetet med Xpeng som en säkerhet för vidareutvecklingen av Volkswagens nuvarande elbilsplattform MEB till vad som ska bli MEB+ med längre räckvidd och snabbare laddning. Med MEB+ vill Volkswagen kunna överbrygga tiden fram tills att koncernens nya och tekniskt mer avancerande plattform SSP lanseras mot slutet av årtiondet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: