Miljarder mot mjukvara – VW investerar stort i Rivian

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jun 2024

Volkswagens satsningar på mjukvara för bilar har hittills inte gått som planerat. Dotterbolaget Cariad skulle bli en stark spelare inom området och en ledande mjukvarutvecklare. Men förseningar har lett till omstrukturering och att Volkswagen vänt sig till kinesiska Xpeng för samarbete kring utveckling av elbilar för den kinesiska marknaden.

Nu blickar koncernen även åt andra hållet och till Rivian i USA. Med dem inleds ett samarbete kring både mjukvara och vad som beskrivs som “nästa generations elektriska arkitektur”. För det kommer Volkswagen under de närmsta åren investera upp till fem miljarder dollar i Rivian. “Partnerskapet syftar till att påskynda mjukvaruutvecklingen hos Volkswagen Group och Rivian”, skriver Volkswagen i ett uttalande.

Samarbetet innebär att de båda bolagen kommer använda samma teknik för mjukvara i kommande modeller. Exakt när vi får se den nya mjukvaran nämns inte exakt, men den ska komma till modeller som lanseras innan år 2030. Rivian använder ett egenutvecklad system där bilens olika funktioner är uppdelad på olika zoner som kontrolleras av olika styrenheter. Företaget fortsätter att utveckla tekniken för att minska antalet styrenheter.

När det kommer till hårdvara som drivlina och batteriteknik kommer Volkswagen och Rivian även i fortsättningen utveckla tekniken var för sig.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!