Mini berättar detaljer om vägen till att bli elbilsmärke

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 nov 2021

Till skillnad från sin ägare BMW har tillverkaren Mini satt upp ett mål för när det är slut med förbränningsmotorn. 2030 ska Mini vara en ren elbilstillverkaren och nu presenteras en framtidsstrategi med detaljer kring hur omställningen ska gå till.

2023 kommer en ny generation Mini som blir från grunden byggd som en elbil. Den ska lanseras både i en tredörrarsversion och som en crossover i två olika storlekar. Den nya generationen ska byggas i Kina, där tillverkaren ser en stor potential med mindre eldrivna modeller, men ska också exporteras till andra marknader.

Samma år kommer även en ny generation av den större Countryman, som ska erbjudas med både bensinmotor och eldrift och alltså inte byggas på en ren elbilsplattform.

Produktionen av båda versioner av Countryman kommer ske i BMW:s fabrik i tyska Leipzig.

För att inte helt tappa märkets historiska koppling till Storbritannien trycker Mini på att ”övriga modeller” ska tillverkas i fabriken vid Oxford.

Två år senare, 2025, ska den sista modellen med förbränningsmotor lanseras. Mini säger ingenting om hur länge den är tänkt att tillverkas. Men om tillverkaren ska hålla målet om att vara en ren elbilstillverkare år 2030 borde den alltså fasas ut efter max fem år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: