Tesla Motors Club

Model X: Kortare räckvidd, men fler valmöjligheter

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

1 sep 2015

Nio färger, tre olika kulörer på klädseln, två hjulstorlekar… De som har förbeställt sin Tesla Model X har en mängd val att göra innan just deras bil blir klar för leverans i slutet av september.

Många av dem är så förtjusta över hur de har ”pimpat” sina bilar att de har lagt upp skärmdumpar på Tesla Motors Club som visar deras val.

Alla vi andra som inte har lagt någon beställning får snällt vänta på chansen att besöka elbilstillverkarens webbsajt för att skapa våra favoritkombinationer.

Å andra sidan slipper vi också se priset stiga i takt med alla tillval vi skulle göra. Grundpriset för Signature edition är 132 000 dollar – och ytterligare 10 000 för den där högspänningsrelän avsedd för rymdfarkoster som Tesla använder om ägarna vill kunna kapa tiden som det tar att accelerera från noll till hundra med sex tiondelar.

Dragkroken, med en kapacitet på drygt 2,2 ton, kostar ytterligare 750 dollar. Listan över tillval är lång.

De karakteristiska falkvingedörrarna är dock standard – och för att minska risken för lackskador eller att dörrmekanismen skadas har de inbyggda sensorer som ser till att de inte slår i några garagetak.

Även batteripaketet på 90 kilowattimmar hör till grundutrustningen, men trots att det är rejält tilltaget har modellen samma räckvidd som Model S med 70-kilowattimmarsbatteri, 386 kilometer. Jämfört med en 85D är skillnaden hela 100 kilometer till den gamla modellens fördel.

Detta är inget som verkar avskräcka köparna. Orderböckerna är fulla av hugade spekulanter och den som gjorde en beställning samma dag som skärmdumparna lades upp på Tesla Motor Clubs diskussionsforum fick beskedet att bilen inte skulle levereras förrän någon gång ”i början av 2016”

Motorerna har en effekt på 259 hästkrafter fram och 503 hästkrafter bak och garantitiden för batteripaketet och drivlinan är åtta år utan något tak för körsträckan.

Hjulen kan fås antingen som 20-tums eller 22-tums och förutom den bruna eller svarta klädseln finns även vitt att välja på. Instrumentbrädan kan också beställas i färgen mörkt askträ.

Den nya modellen har även en rad andra finesser som individuellt inställbara stolar även i baksätet (tre stycken) med ett ventilationssystem som kan spruta kall- eller varmluft vid behov?

Man får även ytterligare två sittplatser bakom baksätena, stolar som kan fällas ned helt och hållet när man har mer last än passagerare i bilen.

Tesla Motors Club

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: