Nej till utvidgning av Giga Berlin – Italien nästa för Tesla?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 feb 2024

Teslas tyska fabrik utanför Berlin har en årskapacitet på 500.000 bilar. Även om takten i fabriken har ökat och senast var uppe i 6.000 bilar i veckan är det ändå omkring hälften av den planerade kapaciteten.

Tesla har ändå redan planer på att fördubbla årskapaciteten till en miljon fordon. För det vill företaget utvidga fabriken, samt bygga en station för godståg och även ett dagis i anslutning till fabriken. Men redan från början har Giga Berlin mött protester från lokalbefolkningen och miljögrupper. Argumenten mot Tesla är att skog skövlas och att fabriken förbrukar för mycket av regionens grundvatten.

I en lokal folkomröstning har nu två tredjedelar av befolkningen sagt nej till Teslas planer att utvidga fabriken Giga Berlin. Omröstningen är inte bindande, men temperaturen i konflikten mellan Tesla och miljöaktivister har nu höjts när en grupp har ockuperat en del av skogen.

Något som fått Italiens ekonomiminister Adolfo Urso att hoppas på att Tesla i stället bygger en fabrik i hans land. Enligt ekonomiministern pågår det sedan länge samtal med Tesla om att etablera en fabrik i Italien. Men inte bara med Tesla, även BYD och andra icke namngivna asiatiska tillverkare ska ha visat intresse för biltillverkning i Italien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!