NEVS letar efter nya investerare – Sono Motors på plats för tester

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 okt 2021

Sedan den kinesiska fastighetsjätten Evergrande hamnat i ekonomiska knipa skakar det även kring NEVS. Utvecklaren av elbilar, som tog över konkursboet från Saab inklusive fabriken i Trollhättan 2012, ägs sedan 2019 av Evergrande. Sedan en tid finns det uppgifter om att de vill sälja av NEVS som ryktas kunna värderas med upp till tio miljarder kronor.

Redan tidigt nämndes bland annat mobiltelefontillverkaren Xiaomi samt de kinesiska biltillverkarna Nio och XPeng som intressenter – uppgifter som aldrig bekräftats officiellt.

Men nu bekräftar i alla fall NEVS vd Stefan Tilk till nyhetsbyrån Reuters att det pågår samtal med investerare. Till skillnad från tidigare ska det inte handla om investerare från Kina utan från Europa och USA.

– Vi för en dialog med riskkapitalister och företag som har samma idé och inriktning som vi och som vill gå in i detta med all vår expertis, sa Stefan Tilk till Reuters utan att nämna något om vilka det kan handla om.

Det tyska start up-företaget Sono Motors har sedan tidigare avtal om att börja tillverka deras elbil Sion i NEVS fabriker nästa år. Sono Motors har sagt att deras planer inte påverkas av krisen hos Evergrande och att förberedelserna inför tillverkningen fortsätter som planerat.

Under helgen publicerades även en kort video på Sono Motors twitterkonto där de anländer till NEVS fabrik i Trollhättan och texten ”Hej Sverige”. Kort därefter publicerades ytterligare en video av en roterande skiva och texten ”Test avslutat. Redo för helgen”. Några detaljer om vad Sono Motors gjorde hos NEVS meddelades inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!