NIO gör sin röstassistent smartare med AI-teknik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 apr 2024

I nya Mini Cooper personifieras röstassistenten av bulldoggen Spike och Renault är på väg att införa sin digitala avatar Reno. Det mest påtagliga exemplet på att göra bilens digitala system mer personligt är ändå NOMI som går att få i NIO:s bilar. Den runda kulan på instrumentbrädan vänder sig mot dig och visar olika ansiktsuttryck beroende på vad som sker.

Med hjälp av AI-teknik från Microsoft Azure ska Nomi nu göras mer mänsklig. NOMI GPT lovas kunna svara på komplexa frågor och föra naturliga samtal med de som befinner sig i bilen.

Enligt NIO ska tjänsten också bättre än innan kunna användas för att förklara bilens funktioner. Det ska också gå att lära känna NOMI bättre och bland annat få veta vad hon (NIO beskriver henne som en kvinnlig assistent) gillar för musik eller spel.

Funktionen kommer med en uppdatering som laddas ned over the air (OTA). Den börjar skickas ut till bilar i Europa nu och kommer att bli tillgänglig för alla NIO:s modeller byggda på plattformen NT2, det vill säga ET5, ET5 Touring, ET7, EL7 och ES6. För tillfället är det engelska, tyska och norska som gäller som kommunikationsspråk. Om och när även svenska blir tillgängligt har inte meddelats.

En rad tillverkare som Volkswagen, Mercedes och Peugeot har den senaste tiden meddelat att deras röstassistenter ska dra nytta av AI-teknik. I de fallen handlar det då om teknik från företaget Open AI och språkmodellen ChatGPT.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: