Nio har genomfört två miljoner batteribyten

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 mar 2021

Den kinesiska tillverkaren Nio har byggt upp ett nät med stationer för batteribyte i hemlandet. Nu meddelas att de har genomfört 2 miljoner sådana byten sedan starten 2018.

Enligt Nio innebär det att deras batteriatationer gjort det möjligt att köra 396 miljoner kilometer med eldrift.

Tjänsten gör det möjligt att byta till ett fulladdat batteri på några minuter istället för att ladda. Men det går också att uppgrader till ett större batteri inför en långresa.

I dagsläget finns det 180 batteristationer i Kina och en ägare har lyckats använda inte mindre än 67 stycken av dem.

Under eventet Nio Day 2020 i början på året presenterades en ny version av batteribytestation kallad ”Power Swap 2.0”. Med den ska det gå att genomföra tre gånger så många byten jämfört med dagens stationer.

Tidigare försök med batteribyten har aldrig riktigt slagit igenom. Nio har däremot gjort det till en del i affärsmodellen där modellerna säljs till ett lägre pris utan batteri. Det kan sedan hyras, likt hos Renault Zoe, men alltså också bytas till ett större eller nyare batteri.

I slutet på förra veckan meddelade däremot också Nio att de påverkats rådande bristen på halvledare. Arbetet i deras fabrik i kinesiska Hefei stoppades under fem dagar.

Nio har också sagt att de planerar lansera någon eller några av sina modeller i Europa under 2021. Om det även finns planer på att bygga ett nät av batteristationer här finns det inga uppgifter om.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!