Nio öppnar ytterligare station för batteribyten utmed E4

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 dec 2022

När Nio i år kom till Sverige med elbilen ET7 lanserades även en nyhet på den svenska marknaden: stationer där du kan byta till ett fulladdat batteri istället för att snabbladda. 

Den första så kallade Nio Power Swap Station öppnade i november utmed E6 vid Varberg. Fler ska följa och nu är det dags för nästa station. Den hamnar utmed E4 i höjd vid Mantorp, alltså halvvägs mellan Stockholm och Göteborg. 

– Med en Power Swap Station i Mantorp gör vi det enklare än någonsin att köra mellan landets två största städer med elbil, säger Kajsa Ivansson-Sognefur som är Head of Power på NIO och hanterar laddlösningar. 

Stationen har fack för 14 batterier, där ett alltid lämnas tomt för att ta emot ett urladdat batteri. Batterierna laddas långsamt med som mest 80 kW. Själva bytet sker automatiskt och har fem minuter. Så länge det finns 13 fulladdade batterier på plats kan stationen genomföra upp till 290 byten om dagen. 

Placeringen av den nya stationen är längden taktisk med tanke på läget mellan Sveriges två största städer, men även lite oväntad. Sedan tidigare finns två Power Swap Station omkring Oslo. Med den första stationen i Varberg knöt Nio samman den med de som redan fanns på den norska sidan. 

Att det kommer fler Power Swap Stations utmed västkusten är därför att vänta. Men först alltså en inne i landet vid Mantorp. 

– Genom att etablera oss på strategiskt viktiga platser bygger vi snabbt ut vårt nätverk i Sverige och gör det lättare att resa långt med elbil, säger Mattias Lundgren som är General manager på NIO Sverige.

Nio ET7 kostar från 789 000 kronor, men då utan batteri. Det hyrs till en månadskostnad på 1 799 kronor för 75 kWh eller 2 999 kronor i månaden för ett batteri på 100 kWh. I batterihyran ingår även två batteribyten vid en Power Swap Station i månaden. 

Om du i stället vill prenumerera på ET7 kostar det från 13 980 kronor i månaden för versionen med ett batteri på 75 kWh.

När stationen i Varberg öppnade meddelades också att de som kör Nio kan byta batteri där gratis fram till 31:a mars 2023. Vad priset sedan blir har ännu inte meddelats

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: