Nissan firar brittisk fabrik med konvertering av en Bluebird

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 dec 2021

När det är dags att fira årsdagar hos biltillverkare är retrokoncept och konvertering till eldrift av gamla modeller ett populärt grepp.

Bara i år har Hyundai släppt de båda eldrivna retrokoncepten Heritages Series Pony och Heritage Series Grandeur. Den sistnämnda ryktas eventuellt även ligga till grund för en kommande serietillverkad modell.

Nu är det Nissan som tagit fram backspegeln och tittar tillbaka på sin historia. I samband med att tillverkarens brittiska fabrik i Sunderland firar 35 år har en Nissan Bluebird från 1986 försetts med en elektrisk drivlina.

Naturligtvis var just en sådan modell, fast med förbränningsmotor, den första att rulla av bandet när fabriken öppnades av dåvarande premiärminister Margaret Thatcher.

Födelsedagsbilen har fått överta drivlinan från en Nissan Leaf och samtidigt döpts om till ”Newbird”.

– Vi har en rik historia av att bygga fantastiska bilar, ända sedan den ursprungliga Bluebird-modellen, och vårt fantastiska team leder nu vägen mot en spännande elektrifierad, koldioxidneutral framtid, sa Sunderlandfabrikens vice tillverkningschef Alan Johnson när Newbird presenterades.

Förutom drivlinan från Leaf har det monterats in ett batteripaket på 40 kWh som kan laddas med 6,6 kW genom ett uttag bakom bensinluckan. Newbird har en uppskattad räckvidd på 20,9 mil och acceleration från 0-100 tar blygsamma 15 sekunder.

Någon masstillverkning av modellen blir det däremot inte i Sunderland. Det handlar om en ”one-off” och är alltså endast byggd i ett exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: