Norge sätter nytt rekord – 64,5 procent elbilar 2021

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jan 2022

Norge vill bli först i världen med att fasa ut förbränningsbilarna med målet att alla nya bilar ska ha nollutsläpp redan 2025.

Och det ser ut som att våra grannar i väster är en bra bit på väg. Förra året nåddes det symboliskt viktiga målet att över hälften av alla sålda bilar i Norge var eldrivna.

När bilförsäljningen för 2021 nu summeras visar siffrorna att trenden fortsätter i samma riktning – och det snabbt.

Andelen elbilar fortsätter att öka i landet och 2021 utgjorde de hela 64,5 procent av nyregistreringarna. Under september månad nådde andelen elbilar en ännu högre toppnotering med 77,5 procent. Av Norges omkring 2,8 miljoner registrerade bilar är nu nära 20 procent eldrivna.

Totalt registrerades det in 176 276 nya bilar i Norge under förra året, vilket innebär ett nytt rekord i landet. Det är 8 924 fler än under den tidigare toppnotering 1986.

– Få hade räknat med att 2021 skulle bli ett rekordår för nybilsförsäljning i Norge. Och inget land i världen har haft en sådan ökning av försäljningen av elbilar som Norge. Med den registreringstakt som vi ser nu, och en andel på 64,5 procent nya elektriska personbilar 2021, kan vi redan i mars ha en halv miljon elbilar totalt i den norska fordonsflottan, säger Øyvind Solberg Thorsen som är chef för myndigheten Opplysningsrådet for veitrafikken och beskriver utvecklingen som ”anmärkningsvärd”.

Utvecklingen snabbas även på av att omkring 100 000 bensin- och dieselbilar togs ur bruk under förra året.

Tesla var det mest sålda märket i Norge under 2021 och med över 12 000 exemplar blev Model 3 landets mest sålda bil. På andra plats har en bensinmotor letat sig in i form av Toyota RAV4, följt av elsuvarna Volkswagen ID.4 och Tesla Model Y.

När norsken får välja blir det alltså helst en suv och gärna eldriven med fyrhjulsdrift.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: