Northvolt bekräftar batterifabrik i Kanada

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 sep 2023

Efter flera månader av rykten står det nu klart att den svenska batteritillverkaren Northvolt ska bygga en fabrik i Kanada. Flera gånger tidigare har platser utanför Montreal i provinsen Quebec pekats ut som möjliga orter för en batterifabrik i Nordamerika.

– Under de sju år som gått sedan Northvolt grundades har vi strävat efter ett enda mål – att etablera en ny, hållbar modell för batteritillverkning. Idag utökar vi våra ambitioner genom att ta Northvolt till Kanada, säger Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.

Fabriken följer Northvolts tradition att benämna fabrikerna med nummer och kommer kallas Northvolt Six.

Med en fabrik i Nordamerika kan batterier från Northvolt ta del av det amerikanska paketet Inflation Reduction Act, IRA. Ursprungligen tänkt som ett medel att dämpa inflationen innehåller det även miljardsatstningar för gröna industrier och skattelättnader för kunder som köper elbilar på upp till 7.500 dollar.

För att ha rätt till det krävs det däremot att en viss andel av bilens och batterets komponenter kommer från nordamerikansk tillverkning. Andelen som krävs kommer också öka under de närmsta åren.

Projektet uppges kosta 5 miljarder dollar, omkring 55 miljarder kronor, och beskrivs som den största privata investeringen någonsin i Quebec. Satsningen sker också med ”starkt stöd från Kanadas och Quebecs regeringar”, enligt Northvolt som inte nämner hur stort ekonomiskt stöd det handlar om.

Och det är snabba ryck i projektet. Redan innan årets slut ska arbetet med att bygga den första delen av anläggningen dras i gång. Fabriken väntas stå klar 2026 och årskapaciteten är planerad till 30 GWh.

Det är mindre än Northvolt Ett i Skellefteå som med tiden ska få en årskapacitet på 60 GWh. Lika mycket är planerat för Northvolt Drei, som ska byggas i norra Tyskland. I veckan inleddes bygget av Northvolts och Volvos gemensamma batterifabrik i Göteborg som ska få en årskapacitet på 50 GWh.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!