Nu byggs Volvos och Polestars batterifabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 sep 2023

Inom det gemensamma bolaget Novo Energy ska Volvo och Northvolt bygga en gemensam batterifabrik i Göteborg. Från 2026 ska där batterier speciellt framtagna för Volvo och Polestars bilar tillverkas i fabriken. Årsproduktionen är planerad till 50 GWh per år, vilket ska ge batterier till en halv miljon elbilar om året.

Tidsplanen ser ut att hålla, för efter att Novo Energy i somras fick sitt miljötillstånd godkänts sätts nu hackorna i marken för att inleda bygget.

Novo Energys vd Adrian Clarke och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Jonas Attenius, tar första spadtaget för batterifabriken.

– Det är en stor dag för oss, en verklig milstolpe. Vi är tacksamma för alla som bidrar på olika sätt. Kunnandet och innovationsförmågan som finns här i Göteborg är fantastisk. Vi har på kort tid kunnat växa till 200 personer, men behöver fortsätta växa snabbt och skala upp i takt med hur hela vår industri växer, säger Adrian Clarke som är vd för Novo Energy.

Fabriken byggs vid Torslanda och väntas skapa 3.000 nya arbetstillfällen. Förutom att skapa jobb ska den också bli en symbol för den i Göteborg viktiga bilindunstrin och omställningen till eldrift.

Fabriken ska tillverka batterier särskilt utvecklade för Volvos och Polestars elbilar.

– Novo Energys batterifabrik kommer att bli ett landmärke för den gröna omställningen. Den kombinerar allt – viktig teknik, modern industri och tusentals arbetstillfällen med schyssta villkor. Det här gör Göteborg bättre, säger kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande Jonas Attenius.

I den inledande fasen sker markarbeten på området. För att minska batteriernas klimatavtryck förbereds det då bland annat för att använda renat avloppsvatten för att kyla anläggningen. Utöver det bygger Vattenfall och Göteborg Energi en transformatorstation för att kunna ansluta fabriken till regionnätet.

När planerna på fabriken presenterades i början av förra året hette det att fabriken endast ska använda fossilfri el.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: