Klart – Volvo och Northvolt får tillstånd för batterifabrik i Göteborg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 jul 2023

Tillsammans med den svenska batteritillverkaren Northvolt ska Volvo bygga en gemensam fabrik för tillverkning av ”skräddarsydda” batterier till Volvos framtida eldrivna modeller. Länge spekulerades det kring var fabriken skulle hamna och till slut föll valet på Volvos hemstad Göteborg.

2026 väntas fabriken vara i gång och till en början planeras en årlig produktionskapacitet på 30 GWh. På sikt ska det öka till 50 GWH, vilket innebär tillräckligt med batterier för en halv miljon elbilar årligen.

Nu tas ett viktigt steg på vägen mot att förverkliga fabriken när Novo Energy, det gemensamma bolag som Volvo och Northvolt bildat för projektet, fått sin ansökan för bygget godkänt i mark- och miljödomstolen i Vänersborgs tingsrätt. Med det klart kan arbetet med att börja bygga fabriken dra i gång.

– Det är en milstolpe för oss. Nu kan arbetet börja på riktigt och vi kan börja förbereda marken för Sveriges andra, och Göteborgs första, gigafabrik för framtidens gröna batterier, säger Adrian Clarke som är vd för Novo Energy.

Sveriges första gigafabrik för batteritillverkning är Northvolt Ett i Skellefteå som redan har kommit i gång med produktionen. Redan idag erbjuder Novo Energy de som anställts av företag att arbeta i fabriken i Skellefteå för att sedan kunna återvända till Göteborg med en garanterad arbetsplats där.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: