Klart med statligt stöd – Northvolt går vidare med tysk batterifabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 maj 2023

Den svenska batteritillverkaren Northvolts planer på en fabrik vid staden Heide i norra Tyskland har varit lite oklara den senaste tiden. Men nu meddelar Northvolt att de går vidare med projektet. Beslutet kommer efter att både den tyska regeringen och delstaten Schleswig-Holstein gått ut med de kommer stödja etableringen.

Stödet måste få godkänt av EU-kommissionen och exakt vilka summor Northvolt kan räkna med nämns inte.

– Med detta åtagande från den federala regeringen i ryggen har Northvolt beslutat att ta nästa steg för expansion i Heide, kommenterar Norhvolts grundare och vd Peter Carlsson beslutet.

Målet är nu att alla tillstånd för att börja bygget av fabriken ska finnas på plats redan i år. 2026 väntas produktionen av batterier vara i gång med en planerad årskapacitet på 60 GWh.

Det var förra våren som Northvolt presenterade planerna på en fabrik i norra Tyskland. Efter Northvolt Ett i Skellefteå och den kommande fabriken i Göteborg tillsammans med Volvo döptes det tyska projektet passande nog till Northvolt Drei.

Valet av plats beror enligt Northvolt på den goda tillgången på grön el i regionen med mycket vindkraft både på land och ute till havs.

Men förra årets energikris och höga elpriser fick Northvolt att tveka inför projektet. När USA sedan lanserade paketet Inflation Reduction Act med stora statliga subventioner för gröna industrisatsningar såg det ut som att det tyska projektet sattes på paus för att i stället bygga en fabrik på andra sidan Atlanten.

Även där finns det planer på en fabrik, eventuellt i Kanada där Northvolt tittar på två möjliga platser utanför Montreal.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!