Avslöjat: här planerar Northvolt ännu en batterifabrik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 maj 2023

Efter fabriken Northvolt Ett i Skellefteå och en kommande batterifabrik i Göteborg tillsammans med Volvo presenterade svenska Northvolt nästa projekt med en fabrik i Tyskland.

Men med höga energipriser i Europa kombinerat med subventioner för grön industri i USA har Northvolt antytt att planerna på den tyska fabriken kan pausas för att i stället etablera sig i USA. Officiellt går de vidare med den tyska fabriken, men nu kommer uppgifter om att Northvolt kollar på platser för en fabrik på andra sidan Atlanten.

Då inte i USA, utan i Quebec i Kanada.

De amerikanska reglerna för statliga subventioner av elbilar slår fast att en viss andel av bilens komponenter måste vara tillverkade i Nordamerika, dit ju också Kanada räknas. Enligt uppgifter från det ett lobbyistregister i Quebec är Northvolt intresserade av två platser i kommuner Saint-Basile-Le-Grand och McMasterville utanför Montreal för att bygga en batterifabrik.

I ett mail till kanadensiska Electric Autonomy bekräftar Northvolts kommunikationschef Anders Thor uppgifterna.

”Som vi tidigare har nämnt genomför Northvolt för närvarande en omfattande undersökning av platser i USA och Kanada. De nämnda kommunerna finns faktiskt med på den långa lista över platser som vi har undersökt i Nordamerika, och har därför offentliggjorts av oss i de offentliga registren”, skriver han enligt Electric Autonomy.

En orsak att Northvolt tittar på Quebec ska vara att provinsen har gott om grön el från vattenkraft. Northvolt har som mål att år 2030 ha en årlig produktionskapacitet av battericeller på 150 GWh med 80 procent lägre koldioxidavtryck jämfört med celler som tillverkas med el från eldning med kol.

Tidigare har Volkswagen, som äger 20 procent av Northvolt, presenterat planer på en batterifabrik i Kanada.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: