Northvolt investerar miljarder för batteriforskning i Västerås

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 okt 2021

Den svenska batteritillverkaren Northvolt fortsätter att expandera – den här gången på hemmaplan och med fokus på forskning. Nyhetsbyrån Reuters rapporter att Northvolt investerar 750 miljoner dollar, omkring 6,6 miljarder kronor, för att utöka verksamheten vid batterilabbet i Västerås.

Planerna innefattar både ett nytt kontor och ett center för experiment med olika batteritekniker. Efterfrågan på batterier ökar och det är för att möta det som Northvolt investerar mer i forskning. Verksamheten i Västerås ses som avgörande för att kunna etablera sig som en viktig aktör inom batteribranschen.

– Utvecklingen i Västerås är just nu den tratt som kommer att göra det möjligt för oss att ta mark, säger Northvolts vd Peter Carlsson till Reuters.

Förutom ny batteriteknik ska anläggningen i Västerås även fokusera på återvinning av uttjänta batterier. Northvolt har från början haft som affärsidé att använda en så stor andel som möjligt av återvunna material vid tillverkningen av batterier.

Inom fem år kommer det behövas upp till 5 000 fler ingenjörer i Västerås, säger Northvolts vd Peter Carlsson till Reuters.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!