Northvolts batterier ska ladda elbilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

27 nov 2019

Ett batterilager med celler från Northvolt installeras vid Rocklunda-arenan i Västerås. Anläggningen är på 320 kilowattimmar, motsvarande tre rejäla batteripaket i en Tesla, och väntas sänka effekttopparna vid laddstationen i Rocklunda med över 80 procent när den står klar i sommar.

Tekniken bygger på att batterilagret laddas när trycket på elnätet är lågt, för att sedan användas när effektuttaget är som störst. Systemet har en maxeffekt på 230 kilowatt och bevisar att det inte alltid behövs någon utbyggnad av elnätet trots att allt fler bilister går över till eldrift.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Northvolt ta ytterligare steg i vårt arbete mot det framtida hållbara samhället, säger Helena Olssén, strategichef på Mälarenergi Elnät.

– I Mälardalsregionen står vi inför både en effekt- och nätkapacitetsutmaning och för oss innebär projektet en möjlighet att validera de fördelar som batterilager kan ge elnätet, kunden och samhället i stort.

Emad Zand, chef på Northvolt Energy Solutions, är inne på samma linje när han diskuterar projektet, som har fått stöd från Energimyndigheten.
– Northvolt har som mål att möjliggöra framtidens energilösningar genom att utveckla batteriprodukter till många olika branscher. Vi tror att ett elektrifierat transportsystem i kombination med ökad urbanisering kommer öka kraven på elnäten i snabb takt, med det också efterfrågan på lösningar för att stärka elnäten på ett flexibelt sätt. Partnerskapet med Mälarenergi representerar vår första kommersiella lösning som visar hur batterier kan vara en del av framtidens elnät.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!