Nu börjar Renault etableringen av ElectriCity – 400 000 elbilar årligen 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 sep 2021

Med ett sammanhängande nät av fabriker i norra Frankrike ska Renault skapa vad de kallar för ”ElectriCity” som ska bli platsen för Europas största tillverkning av elbilar.

Satsningen är en del av den nya strategin ”Renaulution” som lades fram av Renaults chef Luca de Meo tidigare i år. Tanken är att från 2025 tillverka minst 400 000 elbilar per år. För att lyckas säger Renault också att fokus ligger på ”prisvärda elbilar” som ska göra eldrift tillgängligt för alla.

När tillverkningen av Renaults nya elbil Mégane E-Tech Electric nu drar i gång innebär det även startskottet för etableringen av ElectriCity. Enligt Renault har företaget satsat 550 miljoner Euro, omkring 5,5 miljarder kronor, för att ställa om fabriken i Douia från att tillverka fossilbilar till elbilar på den nya plattformen CMF-EV. Den har utvecklats i samarbete med Nissan och används även för den kommande elsuven Nissan Ariya.

Senare ska fabriken i Douai även tillverka den eldrivna nytolkningen av Renault 5 som innebär att starten för den mindre plattformen CMF-BEV. Också den har tagits fram i samarbete med partnern Nissan och är en vidareutveckling av dagens plattform CMF-B som används till Renault Clio, Nissan Juke och Dacia Sandero.

Genom investeringarna ska fabriken både effektiviseras för att hålla produktionskostnaderna nere och förbättra arbetsförhållanden där – något som enligt Renault ska garantera hög produktionskvalitet.

Nästa steg i ElectriCity är etableringen av en ”Megafactroy” för batteritillverkning som Renault bygger tillsammans med kinesiska Envision AESC. Genom att samla produktionen av både bilar och batterier i en region vill Renault minska sitt koldioxidutsläpp tack vare kortare transporter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!