Nu kan Mercedes EQS parkera på egen hand – i Stuttgart

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 dec 2022

Den som kör en Mercedes EQS kan snart slippa parkera bilen själv och gå hela vägen till parkeringsluckan när det är dags att åka hem. Tillsammans med Bosch har Mercedes utvecklat teknik för automatisk parkering i parkeringhus. Enligt Mercedes har tillverkaren med det ”världens första godkända system för parkering utan förare”.

Men det finns några krux med det hela. För det första måste du ha en EQS tillverkad efter juli i år med Intelligent Park Pilot. Förutom det måste du också ha ett ärende på Stuttgarts flygplats. I dagsläget är det nämligen endast där i Mercedes hemstad som funktionen finns tillgänglig.

Men uppfylls de kraven är det smidigt. Efter att ha kört fram till en speciell plats är det bara att kliva ur bilen som sedan kör vidare och ställer sig i en parkeringsficka på egen hand.

När det är dags att ha tillbaka bilen kallar du på den i appen Mercedes Me som då kommer automatiskt till en upphämtningsplats.

Och på sikt är det en funktion vi kan få se även i svenska parkeringshus.

– Vi planerar redan för att utrusta flera hundra parkeringshus med den här tekniken över hela världen under de kommande åren, säger Markus Heyn som är vd hos Bosch.

Förutom elbilen EQS kan även förbränningsbilen S-klass tillverkade efter juli 2022 parkera på egen hand i Stuttgart. Om funktionen även planeras för andra modelller från Mercedes har ännu inte meddelats.

Sedan tidigare har Teslas modeller med paketet ”Full självkörningsförmåga” funktionen ”Summon” som gör att du kan kalla på bilen med mobilen som då själv kör ut från en parkeringsplats. För det måste du däremot befinna dig max sex meter från bilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: