Ny sajt för att dela med sig av sin laddplats

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

15 jun 2016

Elbilsägare som lånar laddplatser av varandra – så fungerar den nya marknadsplatsen Elbnb där knappt 1 200 privata laddplatser redan finns registrerade. Sajten består av en karta där man kan hitta en lämplig laddplats och uthyraren och den som vill använda den bestämmer själva när den kan användas och gör upp om eventuell ekonomisk ersättning. Lars Höglin på Renault, som ligger bakom initiativet, ser det som ett sätt att skynda på omställningen till fossilbränslefria bilar.

– Elbilar är redan verklighet, men trots att det är 2016 och miljö är mer aktuellt än någonsin så laggar infrastrukturen. Därför startade vi Elbnb, ett initiativ som drivs av folket själva och som visar att svenskarna gärna drar sitt strå till stacken när politiska beslut dröjer. Samtidigt vill vi visa att det är lika lätt att ladda en elbil som det är att höja sin röst för grönare vägar, säger han.

Bakgrunden är en färsk opinionsundersökning som Sifo har gjort på uppdrag av biltillverkaren Renault och som visar att över hälften av de tillfrågade kan tänka sig att dela med sig av sin laddplats. Knappt 1 100 personer deltog och intresset att dela med sig är störst bland svarande i åldersgruppen 15-34 år.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!