Ny snabbare Tesla utmanar Porsche Taycan – Model S Plaid Mode har tre motorer

Lotta Hedin

Lotta Hedin

12 sep 2019

Tesla har tagit fram en ny, ännu kraftfullare modell, berättar företaget och dess VD på Twitter. Det handlar om en Model S utrustad med en drivlina som går under benämningen ”Plaid”, och som slagit nytt rekord på racingbanan Laguna Seca i Kalifornien.

Enligt flera bilsajter har samma modell redan spottats på banan Nürnburgring i Tyskland, där den nyligen lanserade konkurrenten Porsche Taycan tidigare slagit rekord, framför näsan på Tesla.

Tekniken i Plaid blir som i Tesla Roadster, med en elmotor fram och två bak. Nuvarande Model S Performance har en fram och en bak.

Enligt Tesla kommer Plaid erbjudas i framtida model s, X och den nya tesla Roadster, men inte i Model 3 eller Y. Tekniken ska tas i produktion om ett år.

Modeller med nya drivlinan kommer kosta mer än de som finns i Teslas utbud nu, men mindre än konkurrenternas, skriver Musk på Twitter, och syftar inte helt osannolikt på Porsche Taycan.

Under testkörningarna på Laguna Seca-banan var Model S Plaid en sekund snabbare än det tidigare rekordet med en fyradörrars sedan, skriver Tesla.

Den nya tiden som uppmätts med med MS Plaid är en klar förbättring än vad Model S P100D körde på förra året på samma bana, skriver Elektrive.

När Porsche Taycan lanserades förra veckan, och det stod klart att Taycan slagit rekordet för fyra dörrars sedanmodeller på Nürnburgrings nordslinga, lovade Elon Musk att Tesla snart skulle dyka upp för att utmana den nya mästaren. Något försök att slå Porsches rekord på banan ska inte ha gjorts än, men enligt Electrive har Tesla reserverat banan för rekordförsök den 21 och 25 september.

Musk har också Tweetat att bilen som är på plats på Nürnburgring har sju säten. Om det handlar om två bakåtvända barnsäten i skuffen, som tidigare funnits som tillval, eller något annat framgår inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!