Ny Twingo på gång? Renault uppges visa ”prisvärd” stadsbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 nov 2023

Renualt har precis officiellt skapat den nya divisionen Ampere som ska ansvara för utveckling av elbilar och mjukvara. En viktig uppgift är enligt Renault att ”demokratisera” elbilen, det vill säga lägre priser jämfört med idag. Enligt märkeschefen Fabrice Cambolive med upp till 40 procent.  

Kanske är vi redan nu på väg att få ett smakprov på vad Renault och Ampere menar. Enligt uppgifter från bland annat branschtiningen Automotive News vill Renault presentera en ”prisvärd” eldriven stadsbil denna vecka.

Kan Renault ha en ny version av eldrivna Twingo på gång?

Det ska då handla om en modell som är mindre än den kommande eldrivna nylanseringen av Renault 5. Just nya Renault 5 uppges få ett pris från 25.000 euro – omkring 290.000 kronor – så en eventuellt mindre modell borde alltså få ett pris lägre än Renault 5.

25.000 euro är annars en prislapp som flera tillverkare som Volkswagen, Cupra och Opel har lovat elbilar.  I oktober utmanades de av Citroën och nya ë-C3. Något svenskt pris har ännu inte presenterats, men nere på kontinenten börjar den från 23.500 euro, eller 270.000 kronor.

Nyligen visade Citroën ë-C3 satte ny prisstandard för mindre elbilar ”Made in Europe”.

En inte allt för långsökt gissning är att den ”prisvärda” stadsbilen från Renault handlar om en ny generation av eldrivna Twingo. Den säljs inte i Sverige, men kostar till exempel på hemmamarknaden Frankrike från 20.500 Euro redan idag, efter avdragen klimatbonus på 5.000 euro. För det får du en elbil med 82 hästkrafter och en räckvidd på 19 mil från ett batteri på 21,4 kWh.

Den har funnits på marknaden sedan 2020 och det kan alltså vara dags att ersätta eller uppdatera den med en ny version. Originalets Twingo firade förra året 30 år, vilket uppmärksammades stort av Renault. Att tillverkaren just nu ser ut att vara på väg att återanvända kända namn för nya, eldrivna modeller har vi också redan sett prov på i form av nya Renault 5 och Renault 4.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: