Elbilen logo Meny
Nyheter

Ny undersökning: Priset avskräcker mest från elbilsköp

Priset väger tyngre än befarad räckviddsångest som främsta skäl att inte köpa elbil. Det visar leasingföretaget Leaseplans årliga undersökning av inställning till frågor kopplade till mobilitet i olika länder.

4000 personer i 14 Europeiska länder samt i USA och Turkiet har svarat på frågor. Av dem som tänker köpa ny bil inom de kommande fem åren anger 36 procent att det är mycket troligt att nästa bil blir en elbil. Av dem som planerar att leasa en bil svarar 40 procent att det mycket troligt blir en bil med eldrift.

I Turkiet, Grekland och Portugal och är man mest positiv, där anger 57 respektive 53 och 51 procent att det är mycket troligt att det blir elbil vid nästa bilköp. Bland de svenskar som tillfrågats i undersökningen svarar endast 32 procent på samma sätt.

Bland de som inte tänker välja elbil som nästa bil är det viktigaste skälet mot ett sådant val det höga inköpspriset. Det anger 61 procent av de svarande.

I sverige är det dock fler som anger otillräckliga laddningsmöjligheter bland de viktigaste skälen mot elbil än vad det är som tar upp högt inköpspris.

En annan undersökning, som av analysföretaget Mejsel gjorde på uppdrag av Nordens ledande elbilsmässa, eCarExpo, i september i år visade att sex av tio svenska bilister är oroliga för att batteritilllverkningen inte är hållbar för miljön och anser att det är ett tydligt hinder för att köpa en ren elbil.

I samma undersökning tidigare år var oro för räckvidd och höga priser varit de viktigaste argumenten mot en övergång till eldrift.

Bilden ovan visar Polestar 2, vars bris börjar på 659 000 kr.

Lotta Hedin

Lotta Hedin

PUBLICERAD: 2019-10-29