Nya beskedet: fossilbilar blir kvar i centrala Stockholm

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 okt 2023

I början av nästa år skulle Gamla stan och delar av centrala Stockholm bli först ut i landet att klassas som miljözon klass 3. Något som betyder att det endast tillåts bilar som drivs på el från batterier eller vätgas samt gasbilar.

Men nu skrotas planerna av det rödgröna styret i Stockholm. I stället kommer Gamla stan att klassas som en ”stadsmiljözon” som bland annat innebär att över 100 parkeringsplatser byggs bort. Genom det ska det skapas mer plats för fotgängare och cyklister. Samtidigt sänks hastigheten utmed flera gator.

Men även om det går långsammare och blir knepigare att hitta parkering kommer det även i fortsättningen vara tillåtet att köra i Gamla stan med bensin- och dieselbilar.

– Vi har utrett frågan om miljözon klass 3 och kommit fram till att det här är en mycket bättre lösning. Det största problemet i Gamla stan är att alldeles för stor yta domineras av bilar och parkeringar, i stället för stadsliv och mänskliga möten, säger det miljöpartistiska trafikborgarrådet Lars Strömgren.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: