Nya bilder och detaljer avslöjar räckvidden för Kia EV5

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 aug 2023

Med EV9 satsar Kia stort, i ordets rätta bemärkelse. Den sjusitsiga elsuven är inte bara en stor pjäs utan även ett viktigt steg i tillverkarens elbilssatsning. Och i den ingår även mindre modeller. I mars fick vi sett konceptet EV5, en något mindre elsuv som designmässigt är så lik EV9 att de båda modellerna är svåra att skilja åt. Vilket ska ses som att Kia nu ser ut att ha sa satt formen för kommande elbilar. Största skillnaden är så klart storleken, men de exakta måtten för Concept EV5 har inte meddelats.

Däremot att Concept EV5 ska mynna ut i en serietillverkad bil för den kinesiska marknaden. Senare väntas den även komma hit, men ännu finns inga uppgifter om lanseirngsdatum vare sig i Kina eller på andra marknader. På X, tidigare Twitter, har det nu dykt upp bilder av vad som uppges vara en serieversion av EV5. Bilderna visar en elsuv som i alla fall på utsidan ser närmast exakt ut som Concept EV5.

Interiören hos Concept EV5 var väldigt mycket konceptbil. Återstår att se hur slutresultatet blir.

En tydlig mellan EV9 och Concept EV5 var insidan, där konceptet hade en väldigt avskalad interiör. Om det är något som lever kvar in i den serietillverkade versionen är ännu oklart. Det gäller även de tekniska detaljerna. Säkert är att EV5 precis som EV6 och EV9 bygger på Kia/Hyundais gemensamma elbilsplattform E-GMP. Det borde betyda snabb laddning tack vare plattformens 800-voltsteknik. Men enligt koreanska medier kommer den mindre EV5 få nöja sig med 400-voltsteknik. Med det är det som mest möjligt att ladda med en effekt på 200 kW. Enligt samma uppgifter får EV5 ett batteripaket på 82 kWh som ska ge elsuven en räckvidd på upp till 60 mil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: