Fler detaljer kring Volvo EX60 – blir det en ny storsäljare?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 maj 2024

Med Model Y har Tesla dominerat i segmentet med mellanklassuvar. Konkurrensen hårdnar nu med en rad utmanare från inte minst kinesiska tillverkare som Xpeng G6 och senast Onvo L60. Ännu en modell med siffran 6 i modellnamnet som kommer ge sig in i striden om kunder är Volvo EX60.

Att Volvo arbetar på en eldriven ersättare till sin storsäljare XC60 är känt sedan länge. Det blir också den första elbilen som Volvo kommer tillverka “hemma” i Torslanda utanför Göteborg. Dagens eldrivna modeler byggs i belgiska Gent och i Kina.

XC60 är sedan länge Volvos storsäljare. En eldriven version är på gång, eventuellt nästa år.

Med EX60 börjar Volvo också använda så kallad gigacasting, eller megagjutning, där en stor del av bilen gjuts i ett stycke. Tesla har varit pionjär inom att använda tekniken som effektiviserar tillverkningen. Efter ett besök i Torslanda uppger brittiska Auto Express att tekniken gör att Volvo kan sänka vikten på bilens bakre golv med upp till 20 procent.

Erik Severinson, produkt- och strategichef hos Volvo, meddelar också att EX60 får strukturella batteripaket. Med det integreras batteriet i bilens struktur vilket ökar både styvheten och energidensiteten. En intressant detalj är att Erik Severinson säger att Volvo EX60 kommer byggas med en vidareutvecklad av den egna plattformen SPA2 och då alltså använda samma teknik som sitt större syskon EX90 och Polestar 3. Tidigare har det utgåtts ifrån att EX60 precis som EX30 kommer byggas med teknik från ägaren Geely

När EX60 kommer att visas har ännu inte meddelats från Volvo. Men det spekuleras kring premiär redan i slutet av i år och säljstart under 2025.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!