Nya detaljer: så blir samarbetet mellan VW och Xpeng

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 feb 2024

Förra sommaren meddelade både Volkswagen och Audi att de inleder samarbeten med de kinesiska tillverkarna Xpeng respektive SAIC för att utveckla elbilar. Då i första hand för den kinesiska marknaden, där både Volkswagen och Audi säljer färre elbilar än tänkt.

Nu presenteras fler detaljer kring vad vi kan vänta oss av partnerskapet mellan Volkswagen och Xpeng. 2026 ska det lanseras två modeller som utvecklats gemensamt med ”avancerad mjuk- och hårdvara för att ge kinesiska kunder en intuitiv, uppkopplad digital upplevelse och avancerade funktioner för autonom körning”, enligt Volkswagen. Utöver det ska samarbetet leda till att både korta utvecklingstiden och sänka kostnaderna genom att gemensamt köpa in komponenter.

Något som det här blir den första modellen från samarbetet mellan Volkswagen och Xpeng.

I alla fall den ena av de två blir en elsuv som vi nu får se en teaserbild på. Av den går det inte att utläsa särskilt mycket, men det ser i alla fall ut som att bilen får en betydligt större motorhuv än hos dagens modeller ID.4 och ID.5. Det öppnas också för att samarbetet fortsätter även efter de två utlovade bilarna. Om vi även kommer att få se dem här i Sverige och Europa är ännu oklart.

I dagsläget ser det i alla fall inte ut som det. Samarbetet med Xpeng är en del av en ny strategi för den kinesika elbilsmarknaden hos Volkswagen som beskrivs som ”Kina för Kina”. Med det vill tillverkaren möta de lokala önskemålen hos kunderna där som anses skilja sig åt från de hos kunder i väst.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!